
Życie w higienicznych warunkach jest czymś naturalnym dla każdego z nas. Jest to też szczególnie ważne w wielu branżach typu gastronomia. Tutaj kwestie higieny odgrywają kluczową rolę, są również obligatoryjne z punktu widzenia polskiego prawa. Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) określa, że do otrzymania czystości na wysokim poziomie konieczna jest regularne mycie, dezynfekcja oraz profesjonalna konserwacja maszyn i urządzeń.
Dezynfekcja – na czym polega?
Dezynfekcja urządzeń oraz pomieszczeń powinna odbywać się po przeprowadzeniu mycia wstępnego oraz właściwego. Dopiero po tych czynnościach możliwe jest przeprowadzenie dezynfekcji przy użyciu odpowiedniego preparatu. Produkty przeznaczone do dezynfekcji poddawane są rygorystycznej kontroli. Aby zostały dopuszczone do sprzedaży i dalszego użytkowania powinny spełniać szereg wyśrubowanych norm. Wiarygodny produkt posiada atest wydany przez Państwowy Zakładu Higieny. Dobry środek dezynfekujący odznacza się wysoką skutecznością bez względu na twardość wody. Posiada również skoncentrowaną formułę. Nie niesie on ryzyka podrażnienia skóry, jest niezwykle wydajny oraz łatwy w użyciu. Instrukcja jego użytkowania jest jasna, nie pozostawia żadnych wątpliwości.
Jakie są rodzaje dezynfekcji?
Wyróżniamy różne typy dezynfekcji przeprowadzanych wedle potrzeb. Najczęściej mowa jest o trzech typach dezynfekcji – doraźna, okresowa lub codzienna. Częstotliwość dezynfekcji dobierany jest to poszczególnych części wyposażenia kuchni. Codzienna dezynfekcja powinna dotyczyć stołów, blatów, czy też umywalek.
Najlepsze preparaty gwarantują skuteczną walkę z bakteriami, grzybami oraz zarodnikami. Inne typu środki przeznaczone są do niszczenia drobnoustrojów.
W ostatnim czasie duża popularnością cieszy się dezynfekcja Wrocław zapobiegająca rozprzestrzenianiu się COVID-19 w pomieszczeniach. Do tego celu służyć może metoda odpryskowa – szybka i prosta w realizacji, nie wymagająca uprzedniego specjalnego przygotowania pomieszczenia do przeprowadzenia tego procesu. Ozonowanie przy pomocy profesjonalnych urządzeń odbywa się bez konieczności użycia środków chemicznych. W ten sposób dezynfekowane jest nie tylko pomieszczenie, ale również znajdujące się w nim powietrze.
Zamknięte pomieszczenia można oczyszczać też metodą gazową. Taka forma działania przynosi szczególnie dobre wyniki w pomieszczeniach o większej kubaturze. Dezynfekcja tą metodą pozwala w zwalczaniu gryzoni oraz owadów.
Dezynfekcja klimatyzacji i wentylacji jest konieczna w pomieszczeniach wymagających szczególnego reżimu sanitarnego. Chodzi tutaj przede wszystkim o szpitale, ale też hotele oraz centra handlowe. W tych miejscach mamy do czynienia ze wzmożonym ruchem. Po każdej dezynfekcji tego typu przeprowadzane są badania mikrobiologiczne potwierdzające poprawę jakości powietrza po zrealizowanej usłudze.